Checkpoint!

Päivittelen ensin lyhyesti edellisen hankkeen tunnusluvut:

Projektin myynti-tuotto:                            788 000 €
Projektin kustannukset:                         -  698 000 €
Tuotto:                                                      90 000 €

Edellisten projektien tuotto-prosentti on ollut noin 25%+. Nyt 11,4 % 😏


Budjettilaskelmassa projekti näytti vielä tällaiselta:

Projektin tuotto-odotus:                      760 000 €
Projektin kustannukset yhteensä:   -  605 000 €
Tuotto:                                                155 000 €


Aika erinäköisiähän nämä luvut ovat keskenään. Onneksi myös myyntihintoja saatiin (markkinaehtoisesti) jonkin verran ylöspäin, mutta onhan tuo kulupuoli lähtenyt ihan lapasesta 😣


Viimeisimmässä projektissa kustannukset nousivat suurelta osin raaka-aineiden hinnannousun myötä. Puun hinta nousi joidenkin tuotteiden kohdalla yli 50% edellisvuodesta, samoin kävi eristeille, teräkselle jne. 

Yhtä paljon hankkeessa kuitenkin nousivat myös työkustannukset, mikä kertoo osaltaan siitä, että myös projektin johtamisessa ollaan oltu lepsuja. Työkustannuksia nostavat tekijät ovat kyllä tiedossa ja ainakin tästäkin projektista jäi taas paljon oppia takataskuun, mikä voi tulevaisuudessa osoittautua kultaakin arvokkaammaksi, kun projektien koko suurella todennäköisyydellä tulee kasvamaan tasaisesti.Projektit tulee olla jatkossa vielä paremmin suunniteltuja ja projektin eri osa-alueet tulee olla hinnoiteltuna mahdollisimman tarkasti etukäteen, jotta projektiin lähdettäessä on jo suurin piirtein tiedossa, mitä kyseisestä projektista on mahdollista saada viivan alle. Ennusteisiin pitää tottakai muistaa jättää riittävä liikkumavara, jotta odottamattomiin yllätyksiin (joita tulee aina vain, vaikka luulet olevasi kuinka hyvin valmistautunut) voidaan varautua, eikä projektin katteet tule syödyksi ensimmäisen muuttujan osuessa kohdalle. Panostamalla tehokkaaseen hankintaan ja kilpailutukseen, voidaan projektin kokonaistuottoon vaikuttaa myös omalla aktiivisuudella. Myös kustannusten seurantaa tulee tehdä koko projektin ajan.


Viimeisestä projektista jäi lähinnä ajatus, että tämä ei ollut millään mittarilla mitattuna paras projekti tähän mennessä, mutta toisaalta oli hyvä muistutus siitä, että kaikkeen mitä tekee, pitää säilyttää riittävä läheisyys ja hyvänolon tunteeseen ei kannata tuudittautua. KESKITY SIIHEN MITÄ TEET! Nämä ovat loistavia oppimisen paikkoja, eikähän tuo lopputulos tuotonkaan osalta nyt mikään surkea sentään ollut. Vähän saatiin taas kassaan lisää pelimerkkejä.


Eteenpäin, sanoi mummo lumessa.


Seuraava projekti on luokkaa tämä x 3. 

Tontti on jo ostettu. 


Pitäkää peukkuja ja kiinnittäkää turvavyöt. Kohta mennään taas.


Kommentit